• Hoofdgerechten

Spruitjes Stamppot Recept - Klaar in 30 Minuten

Ingrediëntcalculator

Hollandse gerechten zijn een echte aanrader voor iedereen die van lekker eten houdt. Een van de meest populaire gerechten is de Spruitjes Stamppot. Dit recept is gemaakt door de Nederlandse chef-kok Anna Meyer en is klaar in slechts 30 minuten. Met deze stap-voor-stap handleiding kun je eenvoudig deze heerlijke Spruitjes Stamppot maken.

Spruitjes stamppot

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 500 gram spruitjes
  • 2 uien
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels geraspte kaas
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Stap 1: Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Spoel de spruitjes en snijd ze in dunne plakjes. Snipper de uien.

Spruitjes stamppot is een klassiek Nederlands gerecht dat in slechts 30 minuten klaar is. Het is een heerlijke combinatie van spruitjes, aardappelen en spek. Het is een eenvoudig gerecht dat je met weinig ingrediënten kunt maken. Het is een gezonde maaltijd die je hele gezin zal smaken.

Om deze spruitjes stamppot te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: 500 gram spruitjes, 500 gram aardappelen, 200 gram spek, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel boter, peper en zout naar smaak.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Bak het spek in een koekenpan en voeg de ui en knoflook toe. Voeg de aardappelen toe en bak ze tot ze gaar zijn. Voeg de spruitjes toe en bak ze tot ze gaar zijn. Voeg de boter toe en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de ingrediënten over een ovenschaal en zet de schaal in de oven. Bak de stamppot in ongeveer 20 minuten gaar. Serveer de stamppot met wat extra boter en een salade. Probeer ook eens wat zit er in bladerdeeg of parfait maken met eiwit als toetje.

Stap 2: Verwarm de boter in een grote pan en fruit hierin de uien. Voeg de aardappelen en spruitjes toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg de bloem toe en roer goed door.

Stap 3: Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel wat zout en peper toe naar smaak.

Stap 4: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Voeg de roomboter toe aan de stamppot en roer goed door. Verdeel de stamppot over 4 ovenschaaltjes en strooi de geraspte kaas erover. Zet de ovenschaaltjes 10 minuten in de oven totdat de kaas goudbruin is.

Tips

  • Vervang de kippenbouillon door groentebouillon voor een vegetarisch gerecht.
  • Voeg wat gerookte spekblokjes toe voor een extra smaak.
  • Vervang de geraspte kaas door geraspte Parmezaanse kaas.

CookTime

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten

Conclusie

Met dit Spruitjes Stamppot recept van Anna Meyer kun je eenvoudig een heerlijk Hollandse gerecht maken. Klaar in slechts 30 minuten en een echte aanrader voor de liefhebbers van Hollandse gerechten. Vergeet niet om de tips te volgen voor een extra smaakvol gerecht.

Bronnen