• Recept

Provençaalse zwarte olijven tapenade

Ingrediëntcalculator

Hallo daar! Als je op zoek bent naar een smaakvolle, makkelijke en snelle spread voor op toastjes of stokbrood, dan is dit recept voor Provençaalse zwarte olijven tapenade perfect voor jou. Deze tapenade is heerlijk voor bij een borrel of een aperitief en het is zo klaar. Het enige dat je nodig hebt is een keukenmachine en een paar ingrediënten. Dus laten we aan de slag gaan!

Ingrediënten

Voor deze tapenade heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram zwarte olijven zonder pit
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

De bereidingswijze is heel simpel:

  1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix het geheel tot een gladde massa.
  2. Proef de tapenade en voeg eventueel nog wat zout, peper of citroensap toe.
  3. Doe de tapenade in een schoon potje en zet het in de koelkast tot je het gaat serveren.
Provençaalse zwarte olijven tapenade Provençaalse zwarte olijven tapenade Provençaalse zwarte olijven tapenade

Serveren

Deze tapenade is heerlijk op toastjes, stokbrood of zelfs op een sandwich. Serveer het als onderdeel van een borrelplank, bij de BBQ of bij een lekker glas wijn. Het is een veelzijdige spread die bij veel gelegenheden past.

Tips

Hier zijn nog een paar tips voor dit recept:

  1. Als je van een pittige tapenade houdt, voeg dan een theelepel chilivlokken of een halve rode peper toe aan het mengsel.
  2. Deze tapenade is ook lekker met groene olijven. Je kunt ook een mix van groene en zwarte olijven gebruiken.
  3. Je kunt deze tapenade maximaal een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat het potje goed afgesloten is.